Stichting

De Brabantse Hoeders

Boeken in Brabant 

Hoedersproject 2021

Naast alle vernieuwingen als het internet, e-books en podcasts is het traditionele, op papier gedrukte en ingebonden boek een blijvend fenomeen. En daarachter gaat een hele creatieve en productieve sector schuil van auteurs, uitgevers, vormgevers, redacteuren, fotografen, beeldresearchers, boekhandels, bibliotheken, antiquariaten,  cineasten, podcastmakers…. Het project van de Brabantse Hoeders 2021 ‘Boeken in Brabant’ stelt de wereld van het Brabantse boek centraal tijdens een gevarieerd dagprogramma op zaterdag 6 november 2021, in de LocHal, direct achter station Tilburg.

Ook in Brabant is veel gaande omtrent het boek. Nieuwe, spraakmakende bibliotheken worden geopend in stad en dorp. In verschillende plaatsen zijn recent boekwinkels vernieuwd, wat getuigt van kracht. Brabant telt talrijke auteurs, plaatselijk bekend, provinciaal, landelijk of zelfs internationaal (denk aan Marieke Lucas Rijneveld die in september 2020 de Booker Prize won).

Boeken zijn ongelooflijk belangrijk voor ontwikkeling, kennis- en cultuuroverdracht, om elkaar en de wereld beter te leren kennen en waarderen, voor jong en oud. Brabant heeft in de literatuur, het drukken en het uitgeven altijd een grote rol gespeeld. Nieuwe afgeleiden van het traditionele boek, zoals toneel en film, maar ook e-books, podcasts en vlogs hebben hier inmiddels een plaats.

Aan al deze historische, actuele en toekomstige ontwikkelingen rond Boeken in Brabant besteden  de Brabantse Hoeders op zaterdag 6 november aandacht. Samen met partners als het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de LocHal/Bibliotheek Midden-Brabant, Cubiss, TILT en SPIL, maken we van Boeken in Brabant een mooie vorm van Brabantbrede samenwerking in een vernieuwend cultuurproject. Komt u ook?

boekdrukkunst

Boek-kunst © Harry Verhoeven.