Stichting

De Brabantse Hoeders

Theo Wouters 

Theo Wouters wil mensen enthousiast maken voor muziek en theater

Of het nu gaat om cabaret, musical, carnaval of big band … de naam Theo Wouters is in West-Brabant haast een begrip geworden. Wouters is componist, arrangeur en muzikaal leider van diverse muziek- en theatergezelschappen. Met zijn enthousiasme, bezieling en creativiteit brengt hij al veertig jaar amateurmusici op een hoger niveau. Daarbij heeft hij veel aandacht voor jonge mensen.

‘Op m’n zesde kreeg ik van sinterklaas een accordeon. Elke zaterdag kregen mijn twee broers, mijn zus en ik accordeonles. Mijn moeder stimuleerde ons om iedere dag een uur muziek te spelen. De accordeon maakte op de middelbare school plaats voor gitaar en keyboard. Na de kweekschool behaalde ik de akte Schoolmuziek aan het conservatorium en ging ik aan de slag als onderwijzer-muziekdocent. Tot mijn pensionering was ik docent muziek aan de faculteit Pedagogisch Onderwijs van Avans Hogeschool Brabant. Muziek is dus de rode draad in mijn leven.

De dsjokkies Mijn muzikale loopbaan begon in 1970 bij de Dsjokkies. Samen met een vriend ging ik carnaval vieren. Hij met bekkens, ik met een oude tuba. In Het Witte Paard in Etten-Leur kwamen we de Dsjokkies tegen, die net waren begonnen. Ze vroegen of we mee wilden spelen en het klikte meteen. Iedereen in Etten-Leur en omstreken kent de elf mannen met de geel-zwart-rode outfit met jacquet. We zijn bekende gezichten tijdens de carnavalsoptocht, het Muzebal in theater De Nobelaer en het Smartlappenfestival. De laatste jaren doen we het wat rustiger aan, maar we hebben tot ver in het buitenland opgetreden: van Thailand tot de Verenigde Staten. Binnen dit muziekgezelschap maak ik me verdienstelijk als animator, arrangeur en muzikaal leider.

Theatergroep max mini Theatergroep Max Mini bestond al een paar jaar toen regisseur Walter Maas mij in 1972 opbelde. Hij had een probleem, want hij zat zonder muzikanten. Ik ben toen begonnen met de muzikale begeleiding van de jaarlijkse show. Dat de teksten op bestaande melodieën waren gezet, vond ik eigenlijk maar niks. Daarom ben ik de muziek zelf vanaf het nieuwe seizoen gaan componeren. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een volwaardige theatergroep met ongeveer 85 medewerkers die elk jaar drie avonden een theaterstuk in De Nobelaer uitvoeren. In 2003 ben ik gestopt als muzikaal leider.

Van teewee’s big band tot hoedadso In 1974 richtte ik de TeeWee’s Big Band op. We speelden onder andere muziek van Duke Ellington en Count Basie. Met deze band hebben we heel veel uitvoeringen geven. We hebben ook een mooie traditie in gang gezet: het Nieuwjaarsconcert in De Nobelaer. Dat is een gratis concert dat we aanbieden aan de bevolking van Etten-Leur. Jammer genoeg stapten in 1992 enkele leden op. Het lukte ons niet om een goede vervanging te vinden. Dus besloten we om de big band op te heffen en theaterorkest Hoedadso op te richten, een kleinere big band met een vocalistengroep. Hoedadso staat voor: Het Overweldigend Enerverend Doch Altijd Daverend Show Orkest. Het repertoire van Hoedadso varieert van jazz tot musical- en popmuziek. Eens in het anderhalf jaar zetten we een theatershow op de planken. Ook hebben we het Nieuwjaarsconcert voortgezet. Tijdens het Nieuwjaarsconcert van 2010 heb ik afscheid genomen als muzikaal leider. 

Een andere muziekgroep waarin ik actief ben geweest, was Pallieter. Dat was een groep van vijf man die originele middeleeuwse muziek-instrumenten bespeelde en theateruitvoeringen gaf. Ik speelde diverse instrumenten en zong. We hebben met Pallieter diverse koffie- en schoolconcerten gegeven. 

Een ensemble dat nog steeds bestaat, is Brabas, het Brabants Basklarinetten Choir. Het is een unieke groep van twaalf basklarinettisten uit de hele regio. Ik schrijf de muziek en dirigeer. We doen twee projecten per jaar en sluiten dat af met een optreden. Soms in samenwerking met een andere groep, bijvoorbeeld een cello- of blazersensemble. 

Theaterproducties Met cabaretgroep Van Zolder verzorgen we ieder seizoen vijf optredens. We brengen hiermee een avondvullend programma met cabaretliedjes, ingepakt in een verhaal. De recensies zijn altijd erg mooi.

Sinds een jaar of drie ben ik als componist en pianist betrokken bij Theaterhuis Zuid. Het begon met een indrukwekkend monoloog over het leven van Martin Reuser. Dit jaar brengen we een nieuwe theatermonoloog met liedjes op de planken. 

Samen met John Koole heb ik diverse musicals gecomponeerd, onder andere een kerstmusical, twee musicals voor basisschool De Spreekkoorn in Breda en drie grote musicals voor studenten van Avans Hogeschool Brabant.

Muziek is belangrijk voor je ontwikkeling. Daarom zijn muziekprojecten erg belangrijk op school. Zo heb ik jarenlang de presentatie van een jazzproject voor groep 8 van de basisscholen in Oosterhout, Breda en Etten-Leur verzorgd. Dat is een project van stichting Jazz ten Toon en de Schoolbegeleidingsdienst Breda. Het kost veel tijd, maar is heel dankbaar om te doen. Mijn doel is steeds om mensen, vooral jonge, enthousiast te maken voor muziek en theater.”

Culturele activiteiten Theo Wouters

 • muzikaal leider muziektheatergezelschap Dsjokkies (1970-heden);
 • componist, arrangeur en muzikaal leider Max Mini theatergezelschap (1972-2003);
 • arrangeur en dirigent TeeWee’s Big Band (1974-1992)
 • instrumentalist en zanger Pallieter (1975-1993);
 • arrangeur en muzikaal leider theaterorkest Hoedadso (1992-2010);
 • dirigent basklarinetensemble Brabas (2005-heden);
 • pianist, zanger en muzikaal leider theatergezelschap Van Zolder (2007-heden);
 • componist en pianist Theaterhuis Zuid (2007-heden);
 • dirigent Harmonie Constantia (1994-1998)
 • bestuurslid Harmonie Constantia (2005-heden);
 • componist en muzikaal leider van diverse musicals op scholen;
 • componist en pianist bij optredens pastor Claude Covemaeker;
 • medewerker en presentator van jazzprojecten voor basisschoolleerlingen in de regio.

 Theo Wouters is lid in de Orde van Oranje Nassau en ontving de Justus de Nobelaerprijs voor zijn verdiensten voor het muzikale en culturele leven van Etten-Leur.