Stichting

De Brabantse Hoeders

Zandpaden in Brabant

De Brabantse hoeders organiseren ieder jaar een gezamenlijk project, Dit jaar gaat het over de zandpaden in Brabant.

 Meer over het project met een oproep om mee te doen is hier te zien.

 Brabant Bokaal voor Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns

`s-Hertogenbosch, 26 september - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant erkent en waardeert de inzet voor cultuur en natuur van Ans Buys, Gerard van Esch en Mark Kapteijns met de Brabant Bokalen 2018.

De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Mevrouw Ans Buys Voor haar onvermoeibare inzet en gedrevenheid voor cultuureducatie in Brabant en ver daarbuiten en voor haar bestuurlijke werkzaamheden voor tal van culturele instellingen.

De heer Gerard van Esch Voor zijn jarenlange vasthoudende en inspirerende inspanningen voor behoud en zinvolle herbestemming van uniek onvervangbaar cultureel en natuurlijk erfgoed. Door zijn inzet zijn de Langstraatregio en het spoorwegtracé rondom ’s-Hertogenbosch binnen Europa op de kaart gezet.

De heer Mark Kapteijns Voor zijn belangrijke bijdrage aan het natuurbewustzijn in Brabant. Met zijn natuurfilms van uitzonderlijke kwaliteit vergroot hij het besef dat de natuur beschermd moet worden.

Uitreiking Op maandag 3 december aanstaande reikt Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2018 uit op het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Als inspirator van hedendaags mecenaat geeft het Prins Bernhard Cultuurfonds particulieren, stichtingen en bedrijven onafhankelijk en deskundig advies over filantropie. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Festival van de lopende cultuur in Brabant 

16 september te Bergen op Zoom.

Een groots opgezet uniek festival van de lopende cultuur. Deze vorm van (volks)cultuur is kenmerkend voor Brabant. Er waren zo'n honderd vormen te zien. Gilden, fanfares, steltlopers, reuzen, carnaval, ommegangen, muziek in verschillende toonaarden, historische loopgroepen, praalwagens en vormen van re-enactment. 

reuzen

Dertigste brabantbokaal uitgereikt

De inzet van voor cultuur van Anna Uitde Haag, Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag wordt door het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant gewaardeerd met de Brabant Bokalen 2017. Op maandag 13 november heeft Wim van de Donk, Commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2017 uitgerijkt. Dit gebeurde op een bijzondere locatie: de herbestemde kerk van Sprundel. De keuze voor deze locatie is een opmaat tot de Open Kerken Dag op 26 november, een project van de Brabantse Hoeders. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor religieus erfgoed dat de komende jaren leeg komt te staan en waarvoor andere bestemmingen gezocht moeten worden.

De bokalen werden uitgereikt aan Anne Uitde Haag, Harry Verhoeven en Peter-Louis Vrijdag 

anne
Anne Uitde Haag                                                                                           foto Angeline Swinkels                                                                   

vrijdag

Harry Verhoeven                                                                                          foto Angeline Swinkels

verhoeven

Peter Louis Vrijdag                                                                                    foto Angeline Swinkels

groepsfoto

De laureaten met Commissaris van de Koning Wim van de Donk               foto Angeline Swinkels


De Brabant Bokaal is een onderscheiding die het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant jaarlijks toekent aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. De onderscheiding wordt uitgereikt sinds 2008. De laureaten van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel project.

Anna Uitde Haag Voor haar grote verdienste voor het vak van cabaretier in Brabant en Nederland. Haar niet aflatende inzet en aanhoudende stroom van activiteiten om cabaret en kleinkunst op een hoger plan te tillen resulteerde in de hbo-accreditatie van de Koningstheateracademie; de eerste cabaretopleiding in Nederland op hbo-niveau.

Harry Verhoeven Voor zijn tomeloze en veelzijdige inzet en ambassadeurschap voor de klassieke ambachten, de ambachtsman en de kunst in het algemeen en voor zijn initiatief en inspirerende inspanningen voor ’t Techniekhuys te Veldhoven in het bijzonder.

Peter-Louis Vrijdag Voor zijn inspirerende rol als oprichter van het Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard, voor zijn bevlogen en tomeloze inzet voor dit museum gedurende vele jaren en voor zijn rol als moderne mecenas. 

bokalen

Tien jaar geleden kreeg ik van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant de opdracht om 3 zilveren bokalen per jaar te ontwerpen en maken. Ik ontwikkelde het concept van een steeds langer wordende slinger van bokalen die door brabant trekt en alle laureaten met elkaar verbindt. De voet van de ene bokaal past precies aan de kelk van de voorgaande bokaal, tijdens het maken zijn ze zelfs echt fysiek met elkaar verbonden. Volgende week worden de achtentwintigste, negenentwintigste en dertigste bokaal uitgereikt. Daarmee wordt de virtuele slinger ondertussen 6 meter 30 lang. Ik vind het bijzonder dat sinds een aantal jaar alle laureaten zich, op hun initiatief, verenigd hebben in ‘De Brabantse Hoeders’. Zo wordt in de praktijk gebracht wat de ‘slinger van bokalen’ in eerste instantie probeert te verbeelden!

Raadhuis Oisterwijk met en zonder Brabantse vlag uitvergroot bij Brabantse Monumentenwacht

In opdracht van de Monumentwacht Noord-Brabant zijn recent twee foto’s gemaakt van het historisch raadhuis van Oisterwijk. De ene foto laat het monument zien zónder Brabantse vlag, op de andere foto is het raadhuis helemaal ingepakt. Beide foto’s zijn vanuit dezelfde positie gemaakt en ook de compositie is nagenoeg gelijk.

De foto’s komen uitvergroot te hangen in het gerenoveerde kantoor van de Brabantse Monumentenwacht. Dit is gevestigd in het monumentale pand van Sparrendaal in Helvoirt. Je kunt dit gebouw zien liggen vanaf de weg van Tilburg naar Den Bosch. De foto’s van het Oisterwijkse raadhuis zijn in opdracht gemaakt door Paul van Galen. Hij was tot voor kort fotograaf van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed.

De uitvergrote en ingelijste foto’s is een van de opmerkelijke resultaten en gevolgen van het spraakmakende cultureel project van de Brabantse Hoeders. Voor de gemeente Oisterwijk is het een opsteker omdat in het kantoor van de Brabantse Monumentenwacht veel mensen komen die iets met monumenten te maken hebben. De opmerkelijke foto’s vestigen sterk de aandacht op dit Oisterwijkse erfgoed én op het feit dat dit raadhuis à la Christo is ingepakt op initiatief van de Brabantse Hoeders. 

Dichtbundel met poëzie over de Brabantse vlag

 

Met als titel ‘Brabants Vlag’ is een bundel gedichten over de Brabantse vlag verschenen. Behalve gedichten van 17 verschillende Brabantse dichters staat in dit boekje een beknopte geschiedenis van de Brabantse vlag. De 48 pagina’s tellende dichtbundel kost 5 euro en is voor dit bedrag (inclusief verzendkosten) te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het zijn allemaal dichters van naam en faam die een bijdrage hebben geleverd voor deze dichtbundel. Een van de gedichten is geïnspireerd op de mooist zin over Brabant ooit geschreven: ‘En nergens ligt een glimlach zo gereed, als waar de wereld land van Brabant heet’, dichtte Harriet Laurey.

 

De dichtbundel ‘Brabants Vlag’ is een uitgave van de Stichting de Brabantse Hoeders. Dat zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Jaarlijks reikt het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant deze onderscheiding uit aan maximaal drie Brabanders die zich jarenlang als vrijwilliger hebben ingezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De Brabantse Hoeders organiseren jaarlijks een cultureel project. De dichtbundel maakt onderdeel uit van een project geïnspireerd op de Brabantse vlag.

 

Een van de Hoeders is de Bossche historicus Jac. Biemans. Hij scheef voor de bundel ene beknopte geschiedenis over de Brabantse vlag. Daaruit blijkt dat de kenmerkende kleuren rood en wit al vroeg voorkomen in Brabant. Vanaf eind zeventiende eeuw werd de blokkenvlag in Antwerpen gebruikt als vlag voor zeeschepen. In 1959 is de geblokte vlag officieel aangenomen als vlag van de provincie Noord-Brabant.

 

Brabants bont

 

In het boekje wordt beschreven hoe de Brabantse vlag er uitziet. Die wijkt af van het Brabants bont. Achter de ruitjes op deze foto is Brabants bont aangebracht. Foto: Paul Spapens.

Brabantse vlag inspireerde gespecialiseerde Brabantse kunstateliers

Kunst van mensen met beperking te zien in Provinciehuis.

Expositie

Deelnemende kunstenaars bekijken keramiek in een vitrine in het Provinciehuis. Foto: Paul Spapens.

In Het Provinciehuis in Den Bosch is een tentoonstelling te zien van kunst gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De expositie is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kunstwerken zijn te zien tot 15 oktober tijdens kantooruren. Gedeputeerde Henri Swinkels van cultuur verrichtte de opening.

Op de tentoonstelling staan kunstwerken afkomstig uit vier Brabantse kunstateliers voor mensen met een beperking. Behalve Artenzo uit Tilburg doen aan de expositie mee Pauwer en de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom en Kempro uit Sterksel. In totaal zijn meer dan dertig kunstenaars met een beperking bij dit project betrokken.

De expositie laat vooral keramiek zien. Behalve potten bestaat de tentoonstelling uit zeer creatieve objecten. Zo laat de Kunst Sjop uit Bergen op Zoom een Muizenspel zien. De makers van dit zelfbedacht Muizenspel vragen de bezoekers van de tentoonstelling om spelregels te bedenken. Het Tilburgs atelier Artenzo leverde onder meer twee grote objecten bestaande uit ieder tientallen tegeltjes. Elk tegeltje is met de hand gemaakt en stelt elementen voor van het Brabantse land. Deze tegeltjes die samen Brabant vormen gaan over in tegeltjes in de kleuren rood en wit van de Brabantse vlag.

De tentoonstelling is georganiseerd door de Brabantse Hoeders. Elke jaar reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant aan maximaal drie Brabanders (v/m) de Brabant Bokaal uit. Deze prijs gaat naar Brabanders die zich lang en intensief in hebben gezet voor de cultuur en de natuur van Brabant. De winnaars van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks organiseren ze een Brabant breed en vernieuwend cultureel project. Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De Kunstenaars van de ateliers voor mensen met een beperking hebben daar een schitterende bijdrage aan geleverd.

Docu over Nieuwe Brabanders

Op vrijdag 22 mei is het weer tijd voor een boeiende documentaire van lokale bodem. In ‘En nu ben ik hier’ van Daniel Valle Robles zien we portretten van nieuwe Brabanders. Migranten die overal vandaan komen en zich in de Brabantse steden en dorpen hebben gevestigd. Daniel is zelf een nieuwe Brabander. Hij kwam van Guatemala naar Tilburg voor de liefde.  De film is een zoektocht naar antwoorden. Wat is dat eigenlijk een ‘Nieuwe Brabander’? Hoe voelt dat precies?
 
Aanleiding voor de film was het boek van Paul Spapens met als titel ‘Schatten van Nieuwe Brabanders’ naar het gelijknamige project van Stichting De Brabantse Hoeders. In dit boek worden de levensverhalen van vijftig in Brabant wonende mensen uit alle delen van de wereld verteld. Met ook een portret van Daniel Valle Robles. Daniel selecteerde vijf personen uit het boek voor zijn documentaire. Jac. Biemans was zowel bij boek als film betrokken vanuit de Stichting De Brabantse Hoeders en geeft een inleiding bij de film. Na de film is er een Q&A met publiek en filmmaker. Voorafgaand aan de hoofdfilm vertonen we de prachtige voorfilm ‘Welterusten’ van Jasper Bruijns over eenzaamheid in een grote stad.
 
En nu ben ik hier - over nieuwe Brabanders - 49 min - Daniel Valle Robles - NL
Wanneer: vrijdag 22 mei
Waar: De NWE Vorst, Willem II Straat 49, 5038 BD Tilburg
Entree: € 5,- vvk / € 6,- kassa
Reserveren: via www.denwevorst.nl
Aanvang: 20.00
Info: www.popupcinema.nu  of www.denwevorst.nl
www.facebook.com/popupcinema.nu
Twitter: @solarcinemaTentoonstelling in Museum ’t Oude Slot in Veldhoven Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag|


In Museum ’t Oude Slot in Veldhoven is zaterdag 28 februari 2015 de tentoonstelling ‘Brabantse mode in rood en wit’ geopend. Op deze expositie is een complete kledinglijn te zien geïnspireerd op de Brabantse vlag. De kledingstukken zijn gemaakt door ontwerpster Truus de Kanter uit Tilburg. Vicevoorzitter Jan Post van het Prins Bernhard cultuurfonds Noord-Brabant sprak een openingswoord. Hij complimenteerde zowel Truus de Kanter als Annette Redeveld, directeur van het Veldhovens museum. De tentoonstelling is een initiatief van de Brabantse Hoeders. De kledingstukken zijn in ’t Oude Slot in Veldhoven te zien tot en met 29 maart. De openingstijden zijn van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Museum ’t Oude Slot is gevestigd aan Hemelrijken 6, Veldhoven.

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 24

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 20

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 19

HOEDERS BRABANTSE VLAG KLEDINGLIJN OPENIN EXPO OUDE SLOT VELDHOVEN  DSC 4360 6Complete kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag door Truus Kanter

Truus de Kanter (1948) is een gerenommeerd kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen atelier in Tilburg. Ze maakte in het kader van zogeheten Textiel Weekeinden in het Textiel Museum in Tilburg onder meer kledingcollecties geïnspireerd op kunstenaars als Mondriaan en Rietveld. In haar modeshows is duidelijk haar professionele dansopleiding herkenbaar.

Truus de Kanter is door de Brabantse Hoeders gevraagd een kledinglijn geïnspireerd op de Brabantse vlag te ontwikkelen. Brabantse Hoeders zijn vrouwen en mannen die zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Dit is een jaarlijkse prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De winnaars hebben zich verenigd in de Brabantse Hoeders. Jaarlijks realiseren ze samen een cultureel project.

Het thema dit jaar is de Brabantse vlag. De kledinglijn van Truus de Kanter is een van de meer dan tien activiteiten over de Brabantse vlag. Als onderdeel van ditzelfde project is een bundel uitgegeven met gedichten over de Brabantse vlag. Hierin staat onder meer een gedicht van Pien Storm van Leeuwen, een van de Brabantse Hoeders.

TRUUS DE KANTER EN THEO MUZIEK DSC 1333 3  TRUUS DE KANTER IN HAAR ATELIER 2 mei 2014 DSC 9401 7  TRUUS DE KANTER TEXTIELLAB april 2014 Brabantse vlag prints 001 1
In haar atelier werkt Truus de Kanter aan de Brabantse vlag-kleding. Foto: Paul Spapens.

Er zijn in totaal twaalf kledingensembles ontworpen voor meisjes en jongens, voor vrouwen en mannen. De kledinglijn is vrij klassiek van opzet. Ook vrijetijdskleding en zelfs een outfit voor golfers maken er delle van uit Het hoogtepunt is een bruidsjurk.

PBCF Brabant Bokaal 2014 - mOOm photography HR-50

Meer details zijn hier te zien.